Moottoripajalla viihdytään ja tuetaan nuoria

 

Henry Fordin Säätiö myönsi vuonna 2018 Nuoren Kirkon moottoripajatoiminnalle tukea. Moottoripajoilla järjestetään nuorille mielekästä tekemistä, ja perustoiminnan ohessa ne tarjoavat monelle nuorelle myös henkilökohtaista tukea.

 

Kysyntää moottoripajoille on paljon, ja niitä löytyykin jo Sodankylästä Sipooseen. “Viime vuonna avattiin viisi uutta moottoripajaa, ja alkuvuodesta toiminnan on aloittanut jo kolme uutta pajaa”, kertoo Nuoren Kirkon suunnittelija ja moottoripajatoiminnasta vastaava Veijo Kiviluoma.

Toiminta sai alkunsa jo 80-luvulla seurakuntien autopajatoiminnassa. Silloin eri alueiden seurakunnat kilpailivat toisiaan vastaan joitakin kertoja vuodessa. ”Pajatoiminnalle alkoi olla kysyntää yhä useammilla paikkakunnilla, ja vähitellen toimintaa alettiin kehittää systemaattisesti”, kertoo Kiviluoma.

Jokainen moottoripaja on omanlaisensa

Pajojen toimintaa yhdistävät yhteiset arvot, kuten päihteettömyys. Lisäksi toiminta on selkeästi hallinnoitua, ja pajalla on nimetty työntekijä. Muuten eri alueiden moottoripajojen välillä on isojakin eroja.

Lahden Timeout Racing -moottoripajalla nuoret käyvät pienryhmissä, joista jotkut osallistuvat osana koulunkäyntiä: moottoripajatoiminnan voi valita opetussuunnitelman mukaisena valinnaisaineena. Lisäksi pajalla käy yksi koulun ulkopuolinen pienryhmä.

15-vuotias Jere Korhonen on yksi Lahden moottoripajalaisista. ”Opettaja vinkkasi tästä toiminnasta. Olen saanut täällä paljon uusia kavereita”, hän kertoo. Moottoriurheiluun hurahtaneen nuoren mielestä parasta ovatkin kilpailut, joissa moottoripajat kisaavat toisiaan vastaan itse rakentamillaan autoilla ja mopoilla.

Yhteiset kilpailureissut ovat myös ohjaajien mieleen, ja nuorten onnistumiset ja kehittyminen lämmittävät mieltä. Lahden seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Patrick Alander nimeääkin yhdeksi mieleenpainuvimmista muistoistaan Pieksämäen kilpailureissun, jossa moottoripajanuori Jere vei kirkkaimman mitalin.

”Uusi automme oli ensimmäisissä kisoissaan, ja mukana oli myös paljon kokeneita, aikuisia kuskeja. Jere oli hieman pettynyt ajoonsa, mutta kun tuloksia alettiin luetella, syttyi pojan naama kuin Naantalin aurinko, kun hän tajusi olevansa kuuden parhaan joukossa. Lopulta selvisi, että koko kisan voitto napsahti Jerelle ja Lahden moottoripajalle – ei riemulla ollut rajaa. Siinä vaiheessa kyllä tuli kylmät väreet!”

Toiminnalla tuloksiin

Moottoripajatoiminnalla on saatu aikaan hyviä tuloksia. ”Teimme joitakin vuosia sitten vaikuttavuustutkimuksen, jossa selvisi, että pajanuorten sosiaaliset suhteet paranivat ja he tulivat paremmin toimeen myös vanhempiensa kanssa. Lisäksi nuoret sitoutuivat koulunkäyntiin paremmin”, Kiviluoma kertoo.

Lahden moottoripajan Patrick Alander on samoilla linjoilla. ”Saamme yhteistyökouluilta erittäin positiivista palautetta. Lisäksi on ollut ilo huomata, miten yksinäiset nuoret ovat löytäneet pajalta kavereita. Nuorten ryhmäytyminen ja ujompienkin rohkaistuminen kannustaa työssä.”


Moottoripajalla viihdytään ja tuetaan nuoria

 Henry Fordin Säätiö myönsi vuonna 2018 Nuoren Kirkon moottoripajatoiminnalle tukea. Moottoripajoilla järjestetään nuorille mielekästä tekemistä, ja perustoiminnan ohessa ne ...
Henry Fordin Säätiö tukee Formula Student Oulua

Henry Fordin Säätiö myönsi apurahaa Formula Student Oulun toimintaan

Opiskelijavetoinen yhdistys, Formula Student Oulu, osallistuu vuosittain kansainvälisiin Formula Student-insinööritaitokilpailuihin itse rakentamallaan kilpa-autolla. Poikkitieteellinen projekti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden soveltaa opiskelemiaan ...
Metropolia sai tukea Henry Fordin Säätiöltä

Metropoliasta valmistuu ajoneuvotekniikan ammattilaisia

Autoilu kehittyy koko ajan: autot muuttuvat ympäristöystävällisemmiksi, tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi. Tämä tarkoittaa, että myös autoalan ja ajoneuvotekniikan asiantuntijuuden vaatimukset muuttuvat ...